ג' ספטמבר 07, 2010 6:09 pm

פרסם נושא חדש הגב לנושא  [ 6 הודעות ] 
 כרוניקה של פיצוץ ידוע מראש - הכנף האחורית של מקלארן 
מחבר הודעה
פרופסור F1
סמל אישי של המשתמש

הודעה כרוניקה של פיצוץ ידוע מראש - הכנף האחורית של מקלארן
הספייסרים המודברים נועדו למנוע מצב שבו הרווח שבין שני האלמנטים של הכנף האחורית נסגר. במצב כזה הכנף הופכת, למעשה, לכנף בעלת אלמנט אחד והסיכוי שזרם האוויר שעובר תחתה יתנתק ממנה גדול יותר. אני לא בטוח שהמונח הנכון הוא "הזדקרות", בכל מקום שקראתי המומחים הגדולים מתווכחים על זה, אבל כמו שניר ציין, ההצמדה והגרר קטנים וישנה אפשרות להשיג מהירות סופית גבוהה יותר. אני חושב שהחובה להתקין את הספייסרים האלה הייתה בתחילת 2006, כשכל נושא הכנפיים הגמישות הגיע לשיא עם פרארי.

תמונה

מקלארן מנסים להערים על המגבלה שכופים הספייסרים בדרך מתוחכמת. הם משתמשים במה שנקרא "Blown Wing". אגב, הפתרון הזה לא חדש ועשו בו שימוש ב-2009 גם ב.מ.וו וגם מקלארן, הגם שלא בדיוק באותה דרך (אלא כמו בתמונה שלמטה). סאובר ממשיכה להשתמש בו השנה וכנראה שגם וויליאמס.

תמונה

אם הבנתי נכון - ובכלל לא בטוח שכן - הם יוצרים חריץ באחורי הכנף שמוזן מהפתח השלישי שקבוצות נוהגות לפתוח ב-15 הס"מ שבמרכז הכנף, שבהם ניתן לעשות זאת. התוצאה הסופית של זה היא שהכנף מתפקדת כאילו יש בה עוד אלמנט, מה שמגביר את כוח ההצמדה של המכונית על ידי זה שניתן להציב את הכנף בזווית חדה יותר.

מה שמקלארן עשו הוא להשתמש באפקט הזה, אבל בצורה מעט שונה. הם מעבירים זרם אוויר דרך כונס האוויר המרכזי, בתוך תעלה במכסה המנוע (ולכן הוא בעל נפח), עד לכנף האחורית. זרם האוויר הזה "נושף" על זרם האוויר המתועל על ידי הכנף או מצטרף אליו וגורם לו להתנתק ממנה, לפי הצורך. אין לי מושג איך זה קורה בפועל, אבל כמו שניר רמז, זה יהיה חייב להיות בקו ישר ובמהירות סופית.

כל זה מעלה שאלה נוספת, ביחס לאופן התפעול. יש מי שחושבים שהעסק הזה מופעל בידי הנהג. חלק הלכו רחוק וטוענים שהוא עושה זאת באמצעות הברך ושקשור לזה גם הפתח המוזר שמקלארן הציבו לפני הקוקפיט. לי אישית זה נראה מופרך, אבל אפילו סקרבורו פרסם על זה מאמר. אם הנהג מפעיל את זה, התקנה הרלוונטית עשויה להיות Moving Aero Device (גם אם לא בעצם, תלוי את מי שואלים). אם לא, אז תמיד יש את רוח החוק הקדושה שאוסרת פעולה שמסייעת להזדקרות המדוברת.

מי שמעוניין ללמוד על זה עוד כדאי שיבקר באתר של סקרבורו - ScarbF1. התמונות שהעלתי משם.

ניר, מקלארן התעסקו המון עם מכסה המנוע הזה במבחנים. לפעמים הם אטמו באופן חלקי את הפתח המדובר; לפעמים נפח המכסה גדל ולפעמים קטן. אני מאמין שהם בחנו חבילות חלופיות.

אני לא חושב שהכנף תפסל ואני גם לא חושב שמדובר פה במשהו קריטי כמו הדיפיוזרים ב-2009. יכול מאוד להיות שאם היתרון שלהם יהיה רציני מאוד זה ישנה את פני הדברים, אבל לדעתי הקבוצות יאלצו להגיב עם פתרונות דומים; FIA לא יחזור בו. ואולי ככה אני רוצה להאמין, לטובתו של טוד...

ד' מרץ 10, 2010 8:43 pm
פרופיל אישי
Site Admin
סמל אישי של המשתמש

הודעה Re: כרוניקה של פיצוץ ידוע מראש - הכנף האחורית של מקלארן
לא ממש מפתיע שהמכונית אושרה. שוב ההתנהלות של ה FIA הורסת את הספורט. הם לא מבינים מה שכל אוהד שיושב בסלון מבין: החוקים חייבים להיות ברורים.

ו' מרץ 12, 2010 2:07 am
פרופיל אישי YIM
דוקטור F1
סמל אישי של המשתמש

לא מסכים איתך אסף...
לדעתי זה פשוט היה רעיון גאוני של מקלארן (שונא אותם, אבל מגיע הקרדיט) להשתמש בנהג כ"אמצעי אווירודינאמי נייד"... לא חושב שיש תקדים לזה ואף אחד לא חשב על זה עד היום ככה שאין באמת חוק נגד זה... גאוני... כל הכבוד להם, רוס ברון כבר אמר שהוא הולך להעתיק את הרעיון, כמו שכנראה כל שאר הקבוצות יצטרכו לעשות מהר מאד...

אין מה לעשות, בF1 כל הקבוצות לוקחות את התקנות עד הקצה, אז בלתי נמנע שיהיה איזשהו תחום אפור (כי מי שכותב את החוקים לא יכול לחשוב על כל תרחיש אפשרי...) ואם האנשים שמוסמכים לכך קבעו שזה חוקי, אז כנראה שזה חוקי...

ו' מרץ 12, 2010 4:06 pm
פרופיל אישי
פרופסור F1
סמל אישי של המשתמש

יש גם את הכיסויים החדשים של פרארי לגלגלים, שאת זה הקבוצות לא יוכלו להעתיק, כי החישוקים עוברים "תקינה" ולא ניתן לשנות אותם במהלך העונה. הם פשוט השתמשו באותו חומר של החישוק ובאופן מפתיע, בהתחשב במידות, זה הופך את זה לחוקי.

פרארי גם התקינו בבחריין את הגריל שהם בחנו בברצלונה. בעקרון אסור להתקין כאלה, אבל פרארי פשוט יצרו חריץ שעובר לאורכם, עד וכולל פתח המפלט. באופן זה, הם נחשבים כפתח אחד. מלבד קירור הם מסייעים גם בהצמדה.

בקיצור, אי אפשר לחשוב על הכל. המהנדסים תמיד ימצאו דרך להערים על מי שכותב את החוקים. כדי לפסול את כל ההתקנים האלה צריך למנות מישהו שיחליט מה מתאים לרוח התקנות ומה לא. זה יותר מדי כוח ולא ממש הוגן. שלא לדבר על הפתח לתלונות.

ו' מרץ 12, 2010 4:15 pm
פרופיל אישי
טויוטה
סמל אישי של המשתמש

תודה על ההסבר המפורט, זה הזכיר לי קורס באוירודינמיקה מתקופת חיל האויר.. :?
מה שאני לא מבין זה איך הנהג אמור להפעיל את זה? לסתום חור פיסית? להזיז מנופים או ארכובות?
ואולי זה חוקי אבל יש לזה ריח ממש לא טוב. :roll:

ליאור.

ו' מרץ 12, 2010 11:39 pm
פרופיל אישי
פרופסור F1
סמל אישי של המשתמש

תשמעו, גם אם אני אוהד פרארי, עדיין ניתן להבין שה FIA פרצו פה חור בגודל טנק באיסור של אביזרים אוירודינמיים נעים. אם מדובר בחלק הגוף של הנהג שחשוף לזרם האויר, אז באמת אין מה לעשות, אבל אם מדובר בזרם שמעבירים בתוך הקוקפיט ואז הנהג סוגר איזה. פתח והאויר זורם בתעלה אחרת, אז מה ההבדל בין הנהג לאיזה מנוע שעושה זאת. הלא ברור שאם זה היה נעשה באמצעות אביזר כלשהו זה היה לא חוקי.

מצד שני אני פשוט יכול לדמיין איך במקלארן ישבו בשנה שעבה עצבניים על הדיפיוזרים הכפולים ובחנו מחדש כל פירצה אפשרית. כל הכבוד על הרעיון. רק לא ברור על מה ה׳ fia חשבו...

ש' מרץ 13, 2010 1:39 am
פרופיל אישי אתר
הצג הודעות החל מה:  מיין לפי  
פרסם נושא חדש הגב לנושא  [ 6 הודעות ] 

מי מחובר

משתמשים הגולשים בפורום זה: אין משתמשים רשומים ו 0 אורחים

אתה לא יכול לכתוב נושאים חדשים בפורום זה
אתה לא יכול להגיב לנושאים קיימים בפורום זה
אתה לא יכול לערוך את ההודעות שלך בפורום זה
אתה לא יכול למחוק את הודעותיך בפורום זה

חפש:
עבור ל: